Hotel mosoda vagy kiszervezés?

bértextília

Hotelek esetén a vendég értékelésekben és a teljes hotel megítélésében mindig kiemelkedő szempont volt a textília: legyen hófehér, tiszta, jó állapotú és minőségű. Egy folt, egy lyuk, egy hajszál, vagy gyűrődés mind-mind levon a vendég értékeléséből. Ha ehhez hozzátesszük a HK igényeit is, mint pl. megfelelő mennyiségben és időben rendelkezésre álló textil, alacsony selejt és minimális hiány, úgy egy komplex textilgazdálkodási feladatot kapunk. Ezen feladat „megoldására” több módszer létezik, a teljes belső kontrolltól (saját mosoda, saját textil, saját HK), a bérmosáson át (saját textil, külső mosoda) a teljes kiszervezésig (bértextil). A döntéshez érdemes több szempontot is értékelni, akár független szakértő igénybe vételével.



 

Összességében elmondható, hogy a kontroll költséggel és felelősséggel jár. Amennyiben a hotel maga alakít ki épületében mosodát, úgy egy külön szakmába kell beruháznia – kezdetben a kialakításhoz, majd a folyamatos működtetéshez. Mivel egy hotel esetén nem a mosás a fő szakterülete, így összességében a textil feletti kontroll érzete csalóka, mert ki lesz szolgáltatva a külső partnerek elérhetőségének, árainak, tudásának, vagy egy nem-kellően-szakképzett dolgozó tudásának és tevékenységének (pl. nem-megfelelő foltkezelés vagy vegyszerhasználat), ráadásul csökken a szereplők elszámoltathatósága is.

 
Például ha rossz foltkezelőt használt az alkalmazott és tönkrement a textil ki lesz a felelős? A HR vezető, aki nem biztosított neki oktatást? A beszerzés, aki nem biztosított megfelelő foltkezelő szert? A mosodavezető, aki olyan feladatra osztotta be, amire nem volt kiképezve? És ha meg is van a felelős, kifizeti a kárt? Mint ahogy egy külső bértextil beszállító felelősségre vonható?
 

A mosoda egy külön szakma, így annak kialakítása és működtetése a vállalat minden területének együttes munkáját jelenti:

  • HR: munkaerőfelvétel, bérszámfejtés és folyamatos oktatás biztosítása
  • beszerzés: számtalan anyag és szolgáltatás beszerzése, beszállítók felkutatása és pályáztatások, szerződések kezelése, ideértve a kezdeti beruházást (gépek és berendezések, anyagmozgató eszközök, energetikai rendszer kiépítése, vízkezelés, vegyszeradagolás, légkezelés, világítás, kármentés, tűzbiztonság, kémiai védelem, stb.) és a folyamatos működtetést (textil, vegyszer, csomagolóanyagok, anyagmozgatás, textilazonosítás, karbantartás, munkabiztonság és kémiai kockázatkezelés, stb.)
  • műszak: folyamatos karbantartás biztosítása, megelőző karbantartás és azonnali hibaelhárítás, energiafelhasználás folyamatos mérése
  • pénzügy-számvitel: költséghely könyvelés, mosodai teljesítmény havi kimutatása, költségelemzés
  • HK: textilállomány gazdálkodás, selejtezés, raktározás és tárolás, leltározás, ad-hoc vendégigények kiszolgálása, stb.
  • Mosodavezetés: igen, szükséges egy vezető kijelölése, aki műszakot tervez, figyeli a foglaltságot, távozó szobákat, vendég igényeket, gépek működését, ellenőrzi a minőséget, napi és havi összesítést ír, utánrendel anyagokat, betanítja az embereket, stb.
  • Hotelvezetés: mosodai mutatószámok és teljesítmény elemzése, értékelése, piaci normákhoz való hasonlítása, szükség esetén javító intézkedések hozatala, stb.

Jellemzően a fenti időt és ráfordítást a hotel nem szokta külön vezetni, az energetikai mérések (mosodai felhasználás külön mérése) sem feltétlen valósulnak meg, osztott munkakörben vannak HK és mosodai dolgozók, így összességében a belső költségek nyilvántartása nem hasonlítható össze egy piaci árral.

Jellemzően egy hotel nem tud olyan mennyiséget rendelni az alapanyagokból, ami versenyképes piaci beszerzési árakat jelent (szemben egy főtevékenységként ezt végző nagy teljesítményű mosodával).

Technológiai kötöttségek miatt vannak nem összevonható munkafázisok (pl. aki éppen kalanderezik, nem fog tudni mosógépet ki-bepakolni), ezért az optimális gépesítettség és létszám kialakítása lényegesen nehezebb, kis teljesítmény esetén egészen biztosan kedvezőtlenebb, mint egy nagy teljesítményű mosoda mutatói. Például ha a kalanderező üresen hagyja a kalandert és megszakítja a műveletet a mosógép ki-bepakolásához, úgy a kalander kihasználtsága máris jelentősen csökkent. Vagy a beruházást csökkentem (azaz kevesebb gépet üzemeltetek tovább, kevesebb létszámmal), vagy a feldolgozást optimalizálom (és akár 2-4 óra alatt végzek a feldolgozással, jelentősebb gépparkkal). Mindkét esetben a működési önköltség biztosan magasabb lesz az erre optimalizált mosodai vállalkozáshoz képest.


Összességében elmondható, hogy egy hotel mosoda működtetési költsége óránként 200 kg feldolgozási teljesítmény alatt várhatóan magasabb lesz a piaci mosási áraknál.
 

Miért választ mégis egy hotel saját mosodát?

  • jelentős értékű és kiemelkedő minőségű textillel rendelkezik, amely védelme fontos (pl. 5* vagy más superior minőség, egyedi méret/mintázat)
  • elhelyezkedése miatt nem található megfelelő mosodai szolgáltató a környéken (vagy eddig kiemelkedően rossz tapasztalatai voltak meglévő szolgáltatókkal, jelentős vezetői figyelmet igényelt és problémakezelést)
  • önmagában elegendő mennyiségű textilt biztosít egy dedikált mosoda fenntartására és a vezetés vállalja ennek irányítását, szakképzett dolgozók alkalmazását, vezetői kontroll biztosítását (kb óránként 100-200 kg textil feldolgozása)

Megjegyzés: különböztessük meg a pipere mosást, amelyre jellemzően minden szálloda fenntart akár háztartási berendezéseket is. Ide tartozik a takarítórongyok mosása, szobalány ruhák mosása, nagytakarításhoz kapcsolódó apróbb mosások. Ezt kiegészítheti (pl. 5* szállodánál kötelezően) a vendégruha tisztítása.


 

Bekerülési költség számításkor sokszor nem veszik figyelembe, hogy:

  • A mosoda veszélyes üzem. Ennek megfelelően komplex és költséges a helység kialakítása, a szükséges működési, munkabiztonsági, tűzvédelmi és kémiai veszélyességi tényezők kezelése, energetikai rendszer kiépítése.
  • A mosoda ipari tevékenység, zajjal jár, amit így célszerű a vendégtértől minél távolabb elhelyezni.
  • A mosoda helyigényes. A szennyes és tiszta textilek tárolása konténerekben sokkal helyigényesebb, mint azt sokan előre tervezik. A gépek által elfoglalt területek sokszorosa is szükséges a megfelelő anyagmozgatáshoz.
  • A mosodai gépeken (mosógép, szárítógép, kalander) kívül biztosítani kell az anyagmozgatás eszközeit, ruhaazonosítás eszközeit, energetikai mérést, vegyszeradagolást.
  • A folyamatos üzem biztosításához a mosodának magának kell rendelkeznie tartalékkal (gépekből, anyagokból, textilből, stb.)
  • Az üzemeltetéshez olyan rejtett költségek is tartoznak, mint pl. raktározás, selejtkezelés, varrónő vagy veszélyes üzem miatti szakértők alkalmazása. Időszakos kiugró költség terhelést jelenthet a tervszerű karbantartás vagy hibaelhárítás is.
  • Energetikai ellátás nem csak a kezdeti kiépítést jelenti, hanem folyamatos közmű ellátás biztosítását, a mérések kialakítását, folyamatos karbantartást. Ide tartozik a víz- és csatornahálózat, gáz és kémények, elektromos hálózat, légtechnika, sűrített levegő hálózat, világítás, veszélyes anyagok kezelése, stb.
 

Tévhitek:

  • Mosni mindenki tud.
Az ipari mosodai szolgáltatás egy szakma. Ráadásul technológia-intenzív szakma, azaz magas a kezdeti beruházási költség és a géppark erősen behatárolja a működést, ezen keresztül a működési költségeket és minőséget is. Mennyire tudja a beruházó, mire való a maradék nedvességtartalom érzékelés, megéri-e mint extra, vagy akár nem is érdemes e nélkül gépet venni? Milyen a foltkezelő asztal? A hideg vagy meleg fény jobb a foltkezeléshez? A ph értéken kívül milyen értékekre kell bevizsgáltatni a vizet? Ugye tudjuk, hogy van nem eltávolítható folt, függetlenül attól kié a mosoda (ez egyszerű kémia)? Ugye tudjuk azt is, hogy hajszálat vegyileg nem old a mosás, az bizony nagy eséllyel ott marad, ha előtte a takarítónő a földre dobta a textilt (ezért nem érdemes mosodát váltani)? Ha 30 percet próbálkozunk egy-egy folt kiszedésével, az kb. 5-8-szorosára növeli a mosás árát? Ha a törülközővel szárítjuk tisztára a kádat, amit előtte pl. Domestos-szal fertőtlenítettünk, akkor a mosás után sárga foltos lesz a törülköző (ezért sem érdemes mosodát váltani…)? Ha a gépkönyv szerint pl. 40 perc egy mosási ciklus, az csak csak az elméleti idő, gyakorlatban a kapacitás tervezéshez tudni kell a vízcső átmérőjét, jellemző nyomást, bejövő víz hőmérsékletét, a textília anyagösszetételét illetve az alkalmazott vegyszer behatási idejét, a gép ki-bepakodás átlag idejét és az anyagmozgatás idejét?
  • Ha megvannak a gépek, nem kell foglalkozni vele, majd a szobalány elindítja és kiszedi.
Ha a szobalány óránként mondjuk 10 percet foglalkozik vele, az arra elég, hogy ki-bepakoljon egy mosógépet és egy szárítógépet. A végén a frottír nincs összehajtva, a síkáru nincs kivasalva, visszamosás se történt, se foltkezelés. Nem is számolta meg, se nem szortírozta…
  • Ha magamnak csinálom, nem lesz vele probléma.

Ha betanítom az embereket, folyamatosan biztosítom a továbbképzésüket, biztosítok minőségellenőrzést és nem számít a költség, akkor lehet. De leginkább azért, mert ha a hotel maga csinálja, a probléma belső HR és beszerzési kérdéssé válik.

 

 

Kinek ajánlott a megfelelő bértextil partner megbízása?

Aki:

  • szeretné a hotel a helységeket és emberei tevékenységét a vendéglátásnak szentelni,
  • szeretné a szűkös a rendelkezésre álló helyet vendégértékkel bíró tevékenységre kihasználni,
  • szeretné a beruházási költségeit optimális szinten tartani és elkerülni minden olyan beruházást, amely külső szolgáltatással kiváltható,
  • szeretné a hotel a működéshez kapcsolódó költségeket a foglaltsággal arányossá tenni,
  • szeretné az adminisztrációs terhet csökkenteni (folyamatos beszerzési feladatok, HR tevékenység, oktatások, munkabiztonsági szakértők, stb.)
  • szeretne olyan partnerrel dolgozni, aki felelősséget vállal a megfelelő minőségű és darabszámú textil rendelkezésre állásáért,
  • szeretne olyan partnerrel dolgozni, aki szakértelmével biztosítani tudja a megfelelő minősítéssel rendelkező textilt, és aki biztosítja ezen textil gazdaságos tisztítását,
  • szeretne fenntartható szolgáltatást nyújtani vendégeinek (pl. a textília szakszerű kezelése, biológiailag lebomló vegyszerek alkalmazása, hatékony energiafelhasználás nagy teljesítményű mosodákban, selejt textil szakszerű újrahasznosítása)
  • szeretne a fő tevékenységére fókuszálni.

Mire számíthatunk bértextil esetén?

  • nincs rejtett költség, annyi a díj, amennyi a textilkészlet és forgás
  • a díjak lehetnek havi fix díjak készlet alapon, vagy vendégéjszakákkal arányos díjak, mindkét esetben kiszámítható és tervezhető
  • nincs magas beruházási díj (se mosodai gépek, se textil készletbe)
  • nem kell az alaptevékenységhez nem tartozó szakmát megtanulnia a beszerzésnek, HR-nek, HK-nak, vezetésnek
  • biztosított a megfelelő minőségű és minőségi tanúsítvánnyal rendelkező textil
  • a textilek javítása, pótlása, selejtezése a külső partner által megoldott
  • nem szükséges jelentős hely a raktározásra, textil javításra és selejtezésre, sem a mosodai tevékenységre
  • fenntarthatóság a teljes textilgazdálkodási láncban biztosított
  • textilgazdálkodási adatok elérhetők (megfelelő bértextil partner esetén, aki biztosítja a textilek pl. RFID alapú nyomkövetését, havi riportokat, textil-védelmi lehetőségeket, stb.)
 

Ajánlatkérés

 

Írjon nekünk, ha pár tucat, vagy akár több ezer darab szállodai ágyneműre, törölközőre, éttermi textíliára, vagy egyéb hotel textíliára van szüksége!