RFID a gyakorlatban

Az ipari mosodai környezetben működő RFID már több, mint 25 éves technológia. Előnyei a technológia fejlődésével, a textil árak növekedésével és a fenntarthatóság előtérbe kerülésével évről-évre növekednek, felhasználása egyre szélesebb körben elterjedt.

Ma már talán nem is az a kérdés, hogy van-e RFID a textilben, hanem az, hogy mi mindenre használjuk ezt a technológiát?

A kulcsszó itt a textil, mint eszköz kontrollálása.

 • Mennyi textil forog?
 • Pontosan hol vannak?
 • Naponta hol, miből, mennyi kerül felhasználásra?
 • Hogyan alakul a textil élettartama és miért?
 • Mikor kell utánrendelnem és mennyit?
 • Melyik ügyfél, szálloda, partner hogyan kezeli a textilt?
 • Hol keletkezik hiány és selejt?

A textilbe rögzített RFID chip a textil azonosításán keresztül

 • segít a feldolgozás hatékonyságának növelésében,
 • a textilek élettartamának növelésében,
 • a pontos készletgazdálkodásban,
 • a hiány csökkentésében
 • és ezek által a textilgazdálkodási költségek csökkentésében.

Hogyan működik?

A technológia alapja a textilbe rögzített, kifejezetten ipari mosodai környezetre tervezett RFID chip, az olvasó rendszer és a számítógépes feldolgozó program. Az olvasó a kapcsolódó antennán keresztül rádiójelt bocsájt ki, amelyet a chip a saját antennájával érzékel. A chip a sugárzott rádiójelből nyeri azt az energiát, amellyel visszasugározza a saját egyedi azonosító adatait. Az olvasás során kigyűjtött adatokat egy számítógépes rendszer dolgozza fel, amellyel így nyomon követhető a textil állapota, helyzete, forgása – vagy éppen mindezek hiánya esetén az utolsó ismert helye is azonosítható.

Az RFID chip segítségével ily módon láthatatlanul, tömegesen tudjuk a textil mozgását követni – szemben a vonalkóddal, ahol egyenként, vizuális leolvasás történik, jellemzően emberi közreműködéssel. Az RFID chip lehetővé teszi a gépek közötti kommunikációt is, így az ipari mosodai feldolgozásnál az automatizáció alapja lehet. (pl. az olvasás eredményével automatizálható a szennyes válogatás, a textil élettartam kontrollálás, vagy a szállítólevelek digitális előállítása).

Az ily módon automatizált folyamat előnye a mosodai oldalon a folyamat automatizációval nyerhető emberi erőforrás racionalizálása (költségek csökkentése mellett a kitettség mérséklése), és a hatékony feldolgozás (pl. selejt automatikus kiszűrése) miatti kapacitás növekedés.

A textil tulajdonosa számára az RFID segít a készlet optimális szinten tartására, csökkentve ezáltal a tőkeköltségeket, illetve növeli az átláthatóságot mind a felhasználás helyén, mind a mosoda-ügyfél közötti kapcsolatban. Az ügyfél pontosan tudja, hol mennyi textil van (legyen az dolgozóhoz rendelt munkaruha, szobába kihelyezett textil vagy raktári készlet), milyen állapotban van, illetve az elszámolás és számlázás alapja pontos számolásokon és valós idejű adatokon alapul.

Egészségügyi környezetben kiemelt előny a „láthatatlanság”, azaz akár a textil érintése nélküli feldolgozhatóság, átadás-átvételek. A tömeges és távoli olvasás lehetővé teszi a textil zsákokban történő tömeges olvasását kézi számolás nélkül is. A munkaruha egyedi azonosítása lehetővé teszi, hogy egy-egy dolgozó mindig ugyanazt a darabot kapja. Pontosan nyomon követhető és rögzíthető a higiéniai előírások betartása, a fertőtlenítés ideje és textil állapota.

 

Ajánlatkérés

 

Írjon nekünk, ha pár tucat, vagy akár több ezer darab szállodai ágyneműre, törölközőre, éttermi textíliára, vagy egyéb hotel textíliára van szüksége!